Könyv tördelés, könyvborító tervezés

« vissza a főoldalra

Könyvtördelés, könyvborító tervezés

Ez a kiadványtípus az egyik legelterjedtebb információhordozó. A könyv összefűzött vagy -kötött lapokból álló kiadvány.
A könyveknek több típusa is létezik: pl. szépirodalmi, gyerekkönyv, tankönyv, szakkönyv.

A nyomdai előkészítés folyamatában mindenképpen figyelembe kell venni a tartalmi szempontokat, a grafikai (tipográfiai) törvényszerűségeket, a nyomdai/nyomdatechnikai lehetőségeket, szabványokat és nem utolsósorban a könyv végső felhasználását, a célközönséget is. Itt tehát igaz a jelszó: tartalomhoz a forma!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a költséghatékonyságot sem, de nem szabad mindent ennek alárendelni. Sok olyan könyv jelenik meg a piacon, ahol láthatóan a kiadónak egyetlen célja volt: minél olcsóbban előállítani a könyvet. Ez bizony nagyon sok esetben az olvashatóság rovására megy (indokolatlanul kis betű, kis sortávolság, áttekinthetetlen tipográfia). Az ilyen könyvet nem szívesen veszi kezébe az olvasó, bár sokszor nem is tudja, hogy mi az, ami zavarja az olvasásban!

A könyvtervezés folyamata

A könyv tördelés esetében először a könyv formátumát határozzuk meg. Ezután következhet a margóviszonyok kialakítása, a betűtípus kiválasztása (mind a szövegbetű, mind a címbetűk esetében figyelembe kell venni a tipográfiai és betűkeverési szabályokat). A jó áttekinthetőség az első számú szempont, ami segíti az olvasót a tartalmi tájékozódásban.

Amennyiben illusztrált a könyv, tudnunk kell, hogy milyen fajtájú illusztráció kerül be (fénykép, rajzolt grafika, esetleg olyan grafikai elemek, melyek nem szorosan a tartalomhoz kötődnek, hanem a szebb megjelenést segítik elő).

Bármilyen illusztrációról beszélünk, a nyomdai előkészítés egyik nagyon fontos eleme a képfeldolgozás!

Könyvborító tervezés

A könyvborító célja nem csak a belső tartalom bemutatása, hanem a könyv jobb eladását is szolgálja. Ezért ennek megtervezése és profi nyomdai előkészítése nagyon fontos feladat! Egy figyelemfelkeltő grafika, kép, esetleg a cím betűtípusának jó kiválasztása nagyot tud dobni a könyv külső arculatán.

A könyvborítónál a profi nyomdai előkészítés elengedhetetlen. Ismerni kell a nyomdai technológiát, a nyomdai szabványokat és a kötészeti eljárásokat is.

Ezért is fontos, hogy mind a borító, mind a belívek tervezését és nyomdai előkészítését is nyomdai szakember végezze, hiszen így kiküszöbölhetőek a hibák és nem csak a nyomda örül a jól előkészített anyagnak, hanem Ön is biztosan elégedett lesz a könyv végső megjelenésével. Ne feledje: egy jó könyv nemcsak a jelenkornak szól!

Kapcsolódó cikkek: grafikai tervezés, újságtördelés, képfeldolgozás, kiadványok fajtái, nyomdai előkészítés

Tekintse meg további szolgáltatásainkat is!

Miért válasszon minket?

Kisvállalkozói AKCIÓS csomag! Arculattervezés
már 45 000 Ft-tól!

Nem öncélú grafikákat gyártunk, hanem az eladásra kiélezve célba juttatjuk üzenetét!

Rövid határidővel dolgozunk, tudjuk, hogy mindig minden tegnapra kell!

Már 10 éve állandó ügyfelünk a TRILAK.

Ügyfeleink véleménye:


„Szeretek a Repro Line-nal,
a Repro Line-nál dolgozni.
A mi szövegeinkhez mindig megtalálják a legstílusosabb illusztrációt. Nem rutinból dolgoznak, hanem szívüket-lelküket adják a munkához. Amikor én csüggedek, ők még mindig lelkesek: kitalálnak valamit, amitől még szebb lehet egy oldal, egy újság. Meggyőződésem, hogy a Gourmet Gasztro-lapok nélkülük nem lennének ennyire egyediek és sikeresek.
Szikora Katalin, Gourmet Gasztro„Nagyon kedves csapat!
Immár 3 éve ők készítik minden reklámanyagunkat, legyen az árlista, termékkatalógus, hirdetési anyag, reklám fotók. Először csak a hirdetéseinknél segédkeztek, de később láttam, hogy a teljes reklámvonalat rájuk lehet bízni, és így az én vállamon is egy gonddal kevesebb van!
A legnagyobb dicséret számukra, hogy heti rendszerességgel hívnak partnerek, ügyfelek vagy akár versenytársak, hogy gratuláljanak megjelenéseinkhez!
Baranyai András, Anvalor Kft.„A Repro Line Kft. minden elképzelésemet valóra váltotta. Gyors, precíz, minőségi munkát adnak ki a kezeik közül. Egy nagyon kedves, fiatal, vidám csapat, akik jókedvvel, a mai elvárásoknak megfelelő szakmai tudással elégítik ki ügyfélkörüket.”
Budai Beatrix, nótaénekes